Instagram Turun Berat Dengan Herbalife

27 June, 2015

Wanita Naik Berat Selepas Kahwin?

Naik Berat Selepas Kahwin? Selalunya sebelum kahwin sanggup mencari cara macam-macam untuk turunkan berat sebab nak pakai baju nikah dan sanding kan? Then selepas kahwin, 2 ke 3 bulan lepas tu berat badan naik..bukan naik sebab mengandung..tapi beratnya memang naik..

Ini terjadi kepada saya sendiri, berat naik mendadak..dalam masa 12 bulan selepas kahwin naik sampai 10kg..emm..masa naik ni tak pernah terfikir nak turunkan berat sebab suami cakap.ok je..tak gemuk pun..sayang je..so..apa nak dikata kan..ok jelah dengan berat badan macam tu..sebab fikir ooo..sebab hormon berubah kot selepas kahwin, sebab tu berat badan naik

Tapi bila baca je artikel ni, baru faham, kenapa gemuk selepas kahwin terjadi.

Apakah ia merupakan keadaan semula jadi yang berlaku selepas seseorang itu berumah tangga?

Perkahwinan bukan penyebab kenaikan berat badan. Bagi seorang dewasa, kenaikan berat badan selepas berkahwin bukanlah fenomena semula jadi. Kenaikan berat badan adalah akibat kurang aktiviti fizikal dan berlebihan makan.

Haa, nampak kan..bukan fenomena semulajadi naik berat badan ni, tapi sebab lebih makan dan tak de senaman..haa..kena sedar lah diri memang salah diri sendiri ni.

3 perkara penyebab utama kegemukan adalah makan berlebihan, tahap fizikal yang rendah dan banyak makan makanan yang bergoreng dan berlemak

Kajian di Malaysia mendapati ramai orang dewasa yang tidak aktif dan cergas. Banyak masa diluangkan untuk menonton televisyen dan kerja harian yang dilakukan tidak banyak menggunakan tenaga seperti kerja pejabat, komputer serta kegunaan kereta untuk perjalanan. Oleh yang demikian, keperluan tenaga seseorang itu adalah rendah tetapi pada masa yang sama memakan makanan yang lebih daripada yang diperlukan.

Apabila pengambilan tenaga adalah lebih tinggi daripada yang diperlukan, tubuh akan menyimpan tenaga yang berlebihan itu sebagai lemak dan berat badan akan meningkat.

Aktiviti seks dikatakan sebagai penyebab kegemukan dan gendut? Sebenarnya tiada kajian saintifik yang mengaitkan aktiviti seks dengan kegemukan. Malah ada kajian yang menunjukkan aktiviti seks adalah satu aktiviti fizikal yang boleh membakar tenaga.

Ada juga yang berkata lepas je bersalin akan jadi gemuk..Sebenarnya ada beberapa sebab mengapa wanita selepas melahirkan anak menjadi gemuk. Wanita semasa hamil akan meningkat berat badan secara semula jadi. Ini adalah kerana semasa hamil terjadinya perubahan hormon yang menyebabkan badan mengumpul lemak dan air.Lemak yang dikumpulkan ini akan digunakan untuk membuat susu ibu selepas melahirkan anak. Salah satu sebab mengapa wanita menjadi gemuk selepas melahirkan anak ialah kerana tidak menyusukan anak dengan susu ibu. Jika wanita tidak menyusu, lemak yang disimpan semasa hamil tidak akan digunakan untuk membuat susu dan akan terus terkumpul di dalam badan. Sebab kedua ialah mungkin wanita selepas melahirkan anak tidak mengamalkan pemakanan yang seimbang dan tidak meningkatkan aktiviti fizikalnya.

Bagaimanakah mengekalkan bentuk badan ideal?

Bagi mengekalkan berat badan, seorang itu hendaklah memakan pelbagai jenis makanan. Jangan makan terlalu banyak makanan berkalori tinggi. Kuantiti makanan seperti nasi hendaklah mengikut keperluan. Kurangkan makan makanan bergoreng dan berminyak dan gantikan minuman manis dengan yang kurang manis seperti air kosong dan jus juga harus jaga waktu makan iaitu makan mengikut waktu tetapi jangan makan terlalu banyak pada setiap waktu makan. Di antara waktu makan utama, makan buah sebagai snek. Elakkan daripada meninggalkan waktu makan untuk berdiet kerana jika tinggalkan satu waktu makan, anda akan merasa terlalu lapar pada waktu makan yang seterusnya dan anda berpotensi untuk makan berlebihan.

Selain daripada menjaga pemakanan, aktiviti fizikal juga perlu ditingkatkan. Jadikan hidup anda lebih aktif pada setiap hari dengan melakukan aktiviti fizikal yang berintensiti sederhana sekurang-kurangnya 30 minit sehari seperti menaiki tangga, berkebun, mengemas rumah dan yang seumpama dengannya. Aktiviti ini boleh dilakukan secara berterusan atau terkumpul iaitu 10 minit setiap sesi sehingga mencapai jumlah 30 minit. Disamping itu lakukan senaman jenis berintensiti sederhana atau tinggi sekurang-kurangnya 3 kali seminggu. Sekiranya anda melakukan senaman berintensiti sederhana seperti berjalan cepat, berbasikal atau bermain badminton ianya perlu dilakukan sekurang-kurangnya 45 hingga 60 minit pada setiap hari. Badan perlu direhatkan beberapa hari dalam seminggu sekiranya anda melakukan senaman berintensiti tinggi seperti berlari dan bersenamrobik.

Sumber : http://www.myhealth.gov.my/index.php/my/dewasa/masalah-berat-badan

Kami Merupakan Ahli Bebas Herbalife /  Coach Herbalife / Jurulatih Pengurusan Berat Badan /

Pengalaman kami sebagai Coach Pengurusan Berat Badan selama 8 Tahun dapat membantu anda memberi :

~ Analisa Berat Badan 
~ Khidmat Nasihat Cara Untuk Turun Berat, Cara Untuk Naik Berat Dan Cara Untuk Kekalkan Berat
~ Pelan Pemakanan
~ Jadual Pemakanan Lengkap Seharian
~ Tips Untuk Turun Berat Badan, Naik Berat Badan Dan Kekalkan Berat Badan
~ Diet Seimbang

Peranan Coach Amat Penting untuk membantu anda..anda tidak keseorangan dalam program penurunan berat badan, program naik berat badan dan program kekalkan berat badan kerana kami pasti akan membantu anda..

Jangan bertangguh untuk kami membantu anda..


Keputusan Adalah Tidak Tipikal. Hasil Individu Mungkin Berbeza-Beza. "

Coach Azmi 012-656 4747

Coach Wawa 019-303 7090

Wellness Coach, Health Coach, Weight Coach, Lose Weight Coach, Diet Coach, nak kurus, cara nak kurus, macam mana nak kurus, herbalife kurus, kenapa herbalife, cara makan herbalife, cara kuruskan badan, cara makan herbalife dengan betul, coach herbalife taman melati, coach herbalife taman melawati, coach herbalife gombak, jom diet, cara diet, pecah lemak, kulit cantik, set kurus herbalife, fit malaysia, jom kurus, saya nak cantik, agen herbalife, stokis herbalife, blogger herbalife, work from home, part time herbalife, lose weight, Work From Home, Kerja Dari Rumah, Kerja Part Time, Part Time Job, Practical, Praktikal, Latihan Industri, Trainee, Training, Coaching